Vraag een gemiddelde VS-ganger waar hij op zijn rondreis allemaal is geweest en je zal ongetwijfeld de Grand Canyon voorbij horen komen. Deze kloof, van ca. 435 kilometer lang en 15 t/m 29 kilometer breed, ligt in het noorden van de staat Arizona. Het is publiekslieveling 1 qua nationale parken onder de Amerikanen, en als je aan de rand staat op ca. 2.300 meter boven de zeespiegel zul je begrijpen waarom…

Over de Grand Canyon
De Grand Canyon is ontstaan door het water van de Colorado dat hier jarenlang doorheen stroomde en nog steeds stroomt. Extreme erosie heeft de kloof gemaakt tot wat hij nu is, en nog steeds zorgt de Colorado voor 16 cm erosie per 1.000 jaar in de Grand Canyon. Hierdoor komt nu onder andere een deel van ruim 2 miljard jaar oud bloot te liggen.

Sta je aan de rand van de Canyon dan zul je uitkijken over plateaus, rotsen en geërodeerde gesteentelagen, dat onderbroken wordt door de Colorado. In de verte zie je de overkant liggen en kun je onderscheidt maken tussen de diverse kleurschakeringen.

Een stukje geschiedenis
Voor zover bekend waren de Indianen de eerste die voet zetten in de canyon. Zij leefden lang in de wanden van de canyon en nog steeds leven er ca. 500 Indianen in de Grand Canyon (met name in het westen). De Spanjaard García López de Cárdenas was echter de eerste Europeaan die voet zette in het gebied. Dit was in 1540. Bekendheid kreeg het gebied (met name het gebied rondom de South Rim, zie onder) pas in 1871, nadat er tijdens een expeditie goud werd gevonden. Het werd landelijk nieuws en mijnwerkers kwamen van heinde en verre om hun pikhouwelen in het tot dan toe ongerepte gebied te slaan. Vanaf de 19e eeuw bleek echter dat toerisme veel lucratiever zou zijn.In 1901 werd dan ook de eerste spoorlijn naar de Grand Canyon aangelegd. Later was het president Roosevelt die in de bres sprong voor het gebied: hij kwam zelf regelmatig van het uitzicht genieten en vocht voor het behoudt voor het gebied. De Grand Canyon was dan ook het eerste Nationale Park in de Verenigde Staten.
North Rim
De twee bekendste plekken om de Grand Canyon te bezichtigen zijn al jaren de North Rim en de South Rim. De North Rim is bereikbaar vanaf Kanab tot Jacoc Lake, via de lokale weg 67. Je reist dan door het groenrijke Kaibab National Forest. Houd er rekening mee dat deze weg in de winter gesloten is! Weet wel dat het een flinke reis is, en mede hierdoor is de North Rim minder populair dan de South Rim.

Toch biedt het gebied een aantal hoogtepunten: Bright Angel Point, Point Imperial, Vista Encantada, Roosevelt Point, Cape Final en Cape Royal. Wandelaars kunnen zich tegoed doen aan meerdere trails, waarvan de Bright Angel Trail een van de populairste is. Houd er rekening mee dat je voor deze trail wel meerdere dagen moet uittrekken.
South Rim
De South Rim, met het toeristische centrum Grand Canyon Villag, is bereikbaar via de 89 vanaf Page. Mede door de goede bereikbaarheid en de vele uitzichtpunten, die tevens vaak als spectaculairder worden omschreven als die van de North Rim, is dit gebied het meest populair onder toeristen. Ook zijn er meer toeristische voorzieningen te vinden, zoals restaurants, hotels, benzinestations, verharde paden en kampeerplaatsen.

Wat de South Rim je biedt qua zicht op de canyon? Onderweg kun je stoppen op de volgende punten: Desert View (inclusief een in de jaren ’30 opgerichte uitkijktoren), Hermit’s Rest, Hopi Point, Pima Point, Powell Point, Mather Point, Yaki Point, Shoshone Point, Grandview Point, Moran Point, Zuni Point, Lipan Point en Navajo Point. Niet alle punten zijn per auto te bereiken, een klein deel is alleen per shuttlebus bereikbaar vanaf Grand Canyon Village. De bus is bij de toegangsprijs inbegrepen.
Entreekosten
Toegang tot het park kost $ 20,- (2009) per auto, met een camper ben je meer kwijt. Je krijgt dan toegang, gratis informatieboekjes en je kunt gebruik maken van diverse faciliteiten, waaronder de shuttlebus.

Ben je van plan om buiten de Grand Canyon nog meer Nationale Parken te gaan bezoeken in de Verenigde Staten? Koop dan een annual pass. Deze kost $ 80,- (2009) en is gedurende een jaar geldig in alle Nationale Parken. Hij is ook nog overdraagbaar, dus ken je nog iemand die na jou op reis gaat, doe diegene er dan vooral een plezier mee.
Grand Canyon vanuit de lucht
In Las Vegas, maar ook in Tusayan, worden helikoptervluchten aangeboden naar de Grand Canyon. Een unieke vlucht kun je maken met het helikopterbedrijf Papillon, vanuit Las Vegas. Hierbij vlieg je niet alleen over de Grand Canyon, maar ook over alle bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Lake Mead, de Hooverdam en de Colorado-rivier. Tijdens de vlucht zal je alles vertelt worden over de omgeving en met name de Grand Canyon. Daarnaast land je ook nog eens in de Grand Canyon, waar je een champagne-ontbijt staat te wachten.
Meer informatie? Ga naar www.papillon.com.
Wist je dat…?
… de canyon meer dan 1.600 meter diep is?

… je sinds maart 2007 de canyon ook kunt bezichtigen vanaf een glazen skywalk? Deze steekt 1.200 meter boven de Grand Canyon uit?

… hoewel de canyon vrij breed is, je vrijwel altijd de overkant kunt zien liggen? Dit komt door de hoge luchtvochtigheidsgraad in het gebied, waardoor de lichtabsorptie te verwaarlozen is.

… het rood van de canyon het mooist is direct na zonsopgang en even voor zonsondergang? Plan je bezoek dan ook, waar mogelijk, rond deze tijden in.

… je in en om de Grand Canyon diverse dieren kunt spotten? In het woestijngebied vind je onder andere de Grand Canyon ratelslang en de steenbok. Rond de Colorado-rivier vind je de bever en in de bergen vind je leeuwen. Ook eekhoorns komen hier voor.

… het in de zomer tussen de 10 en 30 graden is in de South Rim? In de winter is het -7 tot 10 graden. In de North Rim is het gemiddeld zes graden kouder.

… de oudste rots in de Grand Canyon (Inner Gorge, die ligt op de bodem) 1.840 miljoen jaar oud is. Ter vergelijking: geologen schatten de aarde 4.550 miljoen jaar oud.

… Desert View Groundcamp een populaire overnachtingsplaats is onder fotografen? Hier ligt de South Rim bij zonsopgang het mooist qua licht.